11.kl. "Skriptu valodas, to iespējas tīmekļa lappušu veidošanā."

pirmdiena, 2010. gada 22. marts
Ievadam - definējumi

Skripts (script) - instrukciju virkne, kas nosaka, kā programmai jāveic kāda specifiska procedūra, piemēram, ieiešana elektroniskā pasta sistēmā. Dažādās programmās skripta iespējas ir jau iebūvētas, dažus skriptus veido automātiski, pierakstot, kādus taustiņus un komandu izvēlnes lietotājs izmanto procedūru laikā. Globālā tīmekļa kontekstā skripts ir programma, kas atrodas kādā tīmekļa serverī un apstrādā no pārlūkprogrammas saņemtos pieprasījumus. (No termini.lv)
Skriptu valoda ir programmēšanas valoda, kas paredzēta skriptu rakstīšanai, t.i., programmu, kuras izpilda ar citas programmas (interpretatora) palīdzību. Skriptu valodas bieži ir integrētas noteiktā lietojumprogrammatūrā, bez kuras skripti nevar darboties. Tās var būt arī līdzeklis, ar kuru var apvienot dažādās valodās rakstītu programmatūru.
Skriptu valodas ir interpretējamās, skriptu valodās rakstītas programmas ir lēndarbīgākas, bet tās palīdz ātrāk izstrādāt programmatūru. Šobrīd diezgan aktīvi tiek izmantota virkne skriptu valodu - JavaScript, PHP, Python, VBScript, u.c.
 ---------------------
Mieru! Ne jau visas skriptu valodas ir jāapgūst. Sākumam būs pietiekami, ja kaut nedaudz ar tām iepazīsimies un iegūsim priekšstatu par vienkāršu skriptu izmantošanas iespējām. Ja nu kāds izlems kļūt par "tīkla projektu koderi", tad viņam noteikti vismaz dažas skriptu valodas nāksies apgūt visai nopietnā līmenī. Hokejisti saka, ka uzvarai reizēm nākas grauzt ledu, tad nu koderiem ir jāgrauž kodu! No tā laikam izbēgt šajā gadījumā diez vai izdosies. Par skriptu valodu daudzumu liecina vietnes www.hotscripts.com ekrānattēla fragments:


Vipopulārākās, vislabākās...
 Biežāk izmantotās skriptu valodas:
Citi materiāli:
 Uzdevumi:
  • iepazīties ar piedāvātajiem materiāliem (kaut ar nelielu daļu);
  • w3schools.com vietnē paeksperimentēt ar vienkāršiem skriptiem (sākumā ieteicams darboties ar JavaScript (materiāls) - šeit W3Schools redaktors);
  • dažus gatavus JavaScript piemērus ievietot kādā savā HTML formāta lapā un apskatīt rezultātu pārlūkprogrammā.
  • Vai rezultāts intriģējošs?
  • Nu tad uz priekšu!

3 komentāri:

Anonīms teica...

I am actually pleased to glance at this web site posts which includes tons of valuable information, thanks for providing these kinds of data.
my website > arsenal transfer news 2007

Anonīms teica...

Hi, i think that i saw you visited my website so i
came to “return the favor”.I am attempting to find
things to improve my web site!I suppose its ok to
use a few of your ideas!!
Here is my homepage : latest soccer transfer rumours

Anonīms teica...

What a material of un-ambiguity and preserveness of precious experience regarding unpredicted
feelings.
Also visit my page ... best pizza games ever

Ierakstīt komentāru

Statistika