10.kl. "Datora un perifērijas ierīču pareiza ieslēgšana un izslēgšana. Grafiskā lietotāja saskarne: darbvirsma, ikonas, logi un darbības ar tiem."

otrdiena, 2009. gada 29. septembris
Datora un perifērijas ierīču pareiza ieslēgšana un izslēgšana - diemžēl daudzos mācību līdzekļos šī procedūra tiek izklāstīta nekorekti (lai neteiktu, ka nepareizi - saite uz videodemonstrāciju). Kas jāievēro datora ieslēgšanas un izslēgšanas procesos (portatīvie datori ir "cits stāsts")?
  1. Lietotājam būtu jāredz operētājsistēmas paziņojumus, tās palaišanas laikā.
  2. Jāpatur prātā, ka CRT monitoros, printeros, u.c. iekārtās mēdz būt transformatori, dažādi sprieguma pārveidotāji - rezultāts ir pamatīgas sprieguma un līdz ar to eletromagnētiskā lauka izmaiņas, kas, savukārt, var radīt dažādus traucējumus.
Secinājumi:
  1. Datora ieteicamākā ieslēgšanas secība - vispirms jāieslēdz monitors (tam jāiesilst), tad citas darba sākumā nepieciešamās ārējās ierīces, pēc tam - sistēmbloks (startējot operētājsistēmai, redzēsim tās paziņojumus un tiks arī pārbaudīta ārējo ierīču gatavība darbam, utt.).
  2. Jāatceras, ka datorsistēmas komponetu izslēgšanas secība ir pretēja izslēgšanas secībai - vispirms jādod beidzēšanas komanda (Turn Off Computer), pēc tam izslēdz sistēmbloku, tad monitoru u.c iekārtas.
LIIS materiāls - šeit saite.

Grafiskā lietotāja saskarne: darbvirsma, ikonas, logi un darbības ar tiem.

Grafiskā lietotāja saskarne - bieži lieto saīsinājumu GUI (Graphical User Interface). Tā ir lietotāja saskarne ar dažādu grafisko elementu pielietojumu - izmanto darbvirsmu, logus un ikonas.

GUI evolūcija klipā - skatīt klipu!


Pašu pirmo GUI 1973.g. radīja XEROX PARC datoram XEROX Alto (attēlā). Vēlāk jau attīstījās arī citas grafiskās lietotāja saskarnes (DOS GUI; piemērs - 1; piemērs-2 - Apple Lisa; piemērs - 3; datoru vēstures tabula;Windows 1; Winows 7; vēl daži piemēri)

LIIS materiāls par logu ideoloģiju un darbībām ar logiem -saite.

0 komentāri:

Ierakstīt komentāru

Statistika