Komunikācijas un datortīkli

ceturtdiena, 2009. gada 17. septembris
Uzdevumi:

1. Tabulu "Komunikāciju tehnoloģija un datortīkli" dublēt uz teksta apstrādes programmu (Word, Writer, Google Docs vai citu) vai prezentāciju programmu.
2.Strādājot izveidotajās grupās, aizpildīt tālāk pievienoto tabulu "Komunikāciju tehnoloģija un datortīkli" (informāciju meklēt ar Google, Bing, Yahoo vai Cuil palīdzību):
  • ar īsiem, konkrētiem skaidrojumiem, nosaukumiem;
  • ilustrācijām (jo īpaši sadaļas par topoloģiju un aparatūru).
3. Sagatavoto informāciju līdz nākošajai stundai nosūtīt uz epasta adresi informat.avsk@gmail.com!

Tabula "Komunikāciju tehnoloģija un datortīkli"


Ilustrāciju veidošanas instrukcija Google Docs ir zem tabulas (izmantojiet ritjoslu)!
Vietnes informācijas ieguvei:
  • no Wikipedia - vietne;
  • LIIS pamati materiāli par datortīkliem - vietne;
  • ievadlekcija datortīklos (RTU) - saite;
  • G.Bārzdiņš par datortīkliem (ļoti nopietnā līmenī) - saite.

Par komentēšanas iespējām

Rakstiem var rakstīt komentārus, tajos var uzdot jautājumus, atbildēt uz citu uzdotajiem jautājumiem. Komentārus šobrīd var pievienot Google konta īpašnieki - pievienojot komentāru, nepieciešams Google (Gmail) lietotāja vārds un parole. Tas tā - kārtības labad, jo šis emuārs (blogs) paredzēts mācību darbam, nevis izklaidei. Jāpatur prātā, ka Google konts nav anonīms, Google krāj informāciju par lietotāju, arī dzīves vieta ir zināma (kaut vai Google Maps un datora IP adrese) un šī lietotāja informācija (dosjē) nākotnē var gan palīdzēt Jūsu karjerai, gan arī gluži pretēji tai kaitēt, ja dosjē būs kaut kas darba devējam nepieņemams. Būsim laipni un korekti viens pret otru, pildīsim savus uzdevumus un tad jau viss būs Ok!

Datorizētas attēlu apstrādes pamatprincipi, priekšrocības un trūkumi.

trešdiena, 2009. gada 16. septembris
Tēma "Datorizētas attēlu apstrādes pamatprincipi, priekšrocības un trūkumi..." - jauna tēma skola informātikas kursā, turklāt visai aktuāla šobrīd lietojamo servisu un moderno ierīču piedāvāto iespēju kontekstā (skat. pdf prezentāciju par datorizētu attēlu apstrādi). Fotografē gandrīz vai visi, digitāli iegūto attēlu skaits aug, attēli jāapstrādā, jāuzglabā, jādrukā, jāievieto dokumentos, utml. Skaidrs, ka nepieciešamas arī attiecīgas zināšanas un prasmes datorizētas attēlu apstrādes pielietojumos. Jāpārzina attēlu grafikas veidi, to īpatnības, kā arī datorprogrammas darbam ar attēliem. Uzreiz jāpiebilst, ka attēlu apstrādes programmu ir ļoti daudz, t.s.k bezmaksas.

Noteikti ieteicams iepazīties ar LU sagatavoto materiālu "Datorgrafika" no moduļa "Attēlu apstrādes pamatprincipi". - Atvērt lasīšanai. Noteikti vērts iepazīties arī ar pārējiem moduļa materiāliem!

Par kādiem attēlu grafikas veidiem ir jābūt priekšstatam?
  1. Rastra grafika (punktu grafika) - saite;
  2. Vektorgrafika - saite;
  3. Jauktā grafika;
  4. Fraktāļu grafika - saite;
  5. ASCII grafika (pseidografika) - saite;
  6. 3D grafika - skat. šajā materiālā, Wikipedia, HowStuffWorks, Wolfram vizualizācijas, vai šeit.
Prezentācija ievadam datorgrafikā:


Daži materiāli zināšanu paplašināšanai un padziļināšanai:

Uzdevumi:
  1. Ar meklētāja palīdzību atrast dažus klipkopu (vektorgrafika) attēlus (ClipArt), nodublēt to uz MS Paint vai citu rastra grafikas programmu (PhotoFiltre, PWPaint, ...).
  2. Rastra grafikas programmā mainīt attēlu izmērus dažādos veidos - palielināt, samazināt, pie kam dažados mērogos un vērot attēla izmaiņas (attēla graudainību, krāsu maiņu, asumu, utml.).
  3. Meklētājā atrastos klipkopu attēlus nodublēt kādā vektorgrafikas programmā, piemēram, OpenOffice.org Draw un atkārtot 2.punktā minētās darbības.
  4. Līdzīgas darbības izpildīt arī ar fotoattēliem (rastra grafika).
  5. OpenOffice.org Draw izveidot kādu grafisko objektu ar zīmēšanas rīku joslas palīdzību, to iekrāsot (vēlams ar Gradient tipa aizpildījumu), tad mainīt izmērus iespējami plašās robežās un vērot, vai ilustrācijas kvalitāte mainās. Ko var teikt par šādiem vektrografikas objektiem?
  6. Kādi ir secinājumi? Ko varat secināt par rastra attēliem, ko par vektorgafikas attēliem?
  7. Rezultātus apkopot tabulā, kura līdzīga zemāk dotajai (tabulu var dublēt uz kādu teksta programmu)!
-->
Attēls
Programma
Palielināšana
Samazināšana
Kvalitāte
Graudainība
Klipkopa
MSPaint




OO Draw




Foto
MSPaint




OO Draw





Veiksmi meklējumos, eksperimentos un varbūt kāds no Jums kļūs par datorgrafikas fanu un augstas klases speciālistu!

Statistika