Digitālā attēla raksturlielumi: pikselis un izšķirtspēja

trešdiena, 2009. gada 23. septembris
Mērķi: iepazīties ar jēdzieniem pikselis un izšķirtspēja, iegūt izpratni par šo parametru nozīmi praksē.
Uzdevumi un jautājumi:
  1. Izpētīt pievienotos materiālus, atrast jēdzienu pikselis (pixel) un izšķirtspēja (resolution skaidrojumus!
  2. Atrast datoru monitoru standartus un izšķirtspējas (Wikipedia). Kādas šobrīd ir izplatītākās datoru monitoru izšķirtspējas (skat, piem. internetveikalos)?
  3. Atrast mobilo ierīču monitoru standartus un izšķirtspējas! Kuriem mobilajiem tālruņiem tā ir visaugstākā? Kāda ir Tavas mobilās ierīces izšķirtspēja? Vai tā nodrošina darbu ar augstas kvalitātes attēlu un video?
  4. Pameklēt informāciju par drukas ierīču izšķirtspēju. Kuriem printeriem tā ir visaugstākā?
  5. Internetā atrast fotoattēlus ar dažādu izšķirtspēju un salīdzināt šo attēlu kvalitāti!
  6. Vai Jūsu mājas dators var attēlot foto pietiekamā kvalitātē? Kuri parametri ir noteicošie?
  7. Vai projektora projicētais attēls ir tikpat kvalitatīvs kā datora monitorā? Ja ir ar sliktāku kvalitāti, tad kāpēc tā ir? Mēģiniet noskaidrot!
Ar fotoattēliem un ilustrācijām darbojamies ikdienā, bet reizēm rodas visdažādākās problēmas - te datne par lielu, lai bildi Draugiem.lv iemānītu, te kvalitāte nav īstā, tad nekādi nevar piedabūt izmērus, tādus kā gribētos, te fotoattēla izmēru maiņas laikā attēls paliek graudains vai izkropļojas proporcijas (Garš cilvēks pēkšņi kļūst īss un resns un otrādi - nu visīstākā greizo spoguļu valstība!)... Kā lai visā šajā kalamburā tiek skaidrībā? Nu te atkal informācijas ieguvei dažas vietnes Internetā, kur var iegūt zināmu skaidrību, ar laiku nāks klāt arī pieredze un tad arī darba kvalitāte... Jāpaburās, protams, ir, bet nekas jau nerodas tāpat vien, vai ne?

Dažas saites informācijas ieguvei:

Pikselis (Pixel).

No Termini.lv - Vismazākais attēla elements, kam rastrgrafikā var tikt patstāvīgi piešķirti tādi raksturojumi kā, piemēram, krāsa un spilgtums.
Cits skaidrojumu - pikselis (pixel) jeb punkts (dot, point) ir mazākā vienība, ko var attēlot uz ekrāna, printera vai nolasīt no skenera. Standarta punkta lielums ir 1/72 collas. Punkta mērvienības saīsinājums ir pt (En - px).

Colla (inch)

Colla ir 2,54 centimetri. 1" = 2,54 cm


Dpi
- izkširtspējas mērvienība
Dpi
(dot per inch) mērvienība norāda punktu skaitu collā. Šo mērvienību izmanto, lai noteiktu datora ierīču izšķirtspēju (printeris, skeneris, ciparkamera u. c.). Jo šis skaitlis (izšķirtspēja) ir lielāks, jo iegūtais attēls būs kvalitatīvāks.

Krāsu dziļums - to nosaku bitu skaits krāsu attēlošanai (2^n)!
  • 4biti  - 16 krāsas (2^4)
  • 8biti - 256 krāsas (2^8)
  • 16biti - 65 536 krāsas (2^16)
  • u.tml.
Krāsu palete (color map) - tabula, kurā katrai krāsai, jo var attēlot monitorā, atbilst noteikts skaitlisks lielums.  Piem, RGB, CMYK vai melnbalta.
  • RGB - 16,7 miljoni krāsu
  • CMYK - printeros (poligrāfijā)
Nākošajā nodarbībā - sīkāk par krāsu paletēm un to pielietojumiem!

---

6 komentāri:

Anonīms teica...

Nu ļoooooti interesanti.

Anonīms teica...

wow, cik interesanti. tnx.

Evan teica...

Did you create this diagram using a diagram software like creately ?

Unknown teica...

es esmu mauglis

Unknown teica...

Man patīk Mauglis

villagetalkies teica...

A great blog, it has a lot of useful information to me
Village Talkies a top-quality professional corporate video production company in Bangalore and also best explainer video company in Bangalore & animation video makers in Bangalore, Chennai, India & Maryland, Baltimore, USA provides Corporate & Brand films, Promotional, Marketing videos & Training videos, Product demo videos, Employee videos, Product video explainers, eLearning videos, 2d Animation, 3d Animation, Motion Graphics, Whiteboard Explainer videos Client Testimonial Videos, Video Presentation and more for all start-ups, industries, and corporate companies. From scripting to corporate video production services, explainer & 3d, 2d animation video production , our solutions are customized to your budget, timeline, and to meet the company goals and objectives. As a best video production company in Bangalore, we produce quality and creative videos to our clients.

Ierakstīt komentāru

Statistika